23 Kasım 2007 Cuma

21.YY'DA REKABET VE İNSANIN REKABETTEKİ YERİ

21.yüzyıl rekabet düzeninde insanın önem ve işlev olarak yeri

Yıllar geçtikçe makineleşmenin artmasıyla insan kaynağına olan ihtiyacın azalacağı düşünülmüştür. Oysa ki insan kaynağına değil niteliksiz insan gücüne olan talebin azalacağını öngörmek daha doğru olacaktır. Öyleki makineleşmeyi, teknolojideki gelişmeyi sağlayacak olan da yine insanın ta kendisi-beynidir. Yeni küresel ekonomide, geçmişte birkaç insanın gücüne ödenen bedel, artık bir beyin gücüne ödenecek bedel konumuna gelmiştir.
Yeni rekabet düzeninde eğitimin önemi giderek artmakta, gelişmekte olan ülkelerde de üniversite eğitimi gören insan sayısında önemli bir artış görülmektedir.Özellikle ülkemizde firmalar gibi, nitelikli insan gücünün artmasıyla insan kaynağı arasındaki rekabet de hız kazanmış, piyasadaki firmaların insan kaynağına olan talebi arzı( nitelik,eğitim düzeyi,kişisel özellikler) karşılayamaz konuma gelmiştir.
Talebin az, arzın çok olduğu durumlarda talep eden kişi arz edenler arasında talep ettiği niteliklere haiz malı seçecektir. Günümüzde firmaların yeni mezunlardan beklentisi de yabancı dil, bilgisayar, iş kültürü vb. nitelikteki bilgilere, bir vizyona ve hedefe sahip olmalarıdır.


GÖKHAN KILLIOĞLU

Hiç yorum yok: